tiistai 21. huhtikuuta 2015

Kun hevonen ei meinaa lihoa

Tässä kipeänä ollessani olen selaillut paljon vanhoja kuvia. Olen tiennyt, että Late on saanut paljon massaa tässä reilun parin vuoden aikana, mutta pakko myöntää, että nyt vasta tajusin kuinka laiha Late on jossain vaiheessa ollut. 
Karva kiiltää, mutta kovin on polle hoikka vielä tässä
Laten tullessa minulle syksyllä 2012 se ei ollut laiha, eikä massiivinenkaan vaan siltä väliltä. Se oli kuitenkin ollut aika pitkällä sairaslomalla ja vasta vähän aikaa liikutuksella, niin sillä ei juurikaan ollut lihasta. Minulle tullessani aloin ratsastamaan sitä heti säännöllisesti ja kokoajan pikkuhiljaa kuitenkin vaatimaan lisää ratsastuksessa. En tiedä johtuiko siitä, mutta Late laihtui hieman lisää. Laihaksi sitä ei kuitenkaan voinut vielä silloin sanoa, lähinnä hoikaksi. Ruokaa se on kuitenkin saanut reilusti. Syötin sille pitkään heinän ja peacemakerin lisäksi reilusti greenlinea eli viherpellettiä. Keväällä 2013 tutkitutin Laten ulostusnäytteen, eikä siinä ollut sanomista.

Kesällä 2013 Late siirtyi toiselle tallille kesäksi ja alkoi laihtumaan lisää. En ymmärrä miksi, koska olin sanonut, että sille annettaisiin paljon heinää ja lisäksi kuskasin peräkärryllä vihreää sille jota annoin reilusti. Aloin syöttämään Latelle myös peacemakerin ja viherpelletin lisäksi soijarouhetta ja progut:ia
Luulenpa, että talli oli Latelle hieman stressaava, koska sielä oli enemmän toimintaa kuin aikaisemmilla talleilla joissa Late on ollut, ihmisiä kävi enemmän, rytmit ei ihan niin tasaiset kuin aiemmilla talleilla.. Ehkäpä se siis stressasi sielä. Late ei kuitenkaan kovin kauaa ollut kyseisellä tallilla, kun siirtyi takaisin samalle tallille jossa oli ollut ensimmäisen talven minulla. Late alkoi taas lihomaan hieman takaisin, vaikka kokoajan toivoin, että saisi lisää ja lisää massaa. Keväällä 2014 Late näytti jo melkoisen hyvältä. Mielestäni Late viihtyi tuolla tallilla ihan hyvin, ei vaikuttanut stessaantuneelta. Kokoajan on kuitenkin ollut todella pienestä kiinni sen laihtuminen, en tiedä mistä johtuu.
Tässä kuvassa ei enää ihan niin laiha, ja aavistuksen jo saanut lihasta, mutta paljon vielä vailla massaa. Huomioikaa, kuinka karva kuitenkin taas kiiltää.
Kesällä 2014 Late siirtyi sen omistajien tallille tuttuun ympäristöön ja pääsi myös laitumelle. Late oli tyytyväinen sielä eikä juurikaan laihtunut tai lihonut, pysyi ihan ok kunnossa.
Nyt 2015 vuoden alusta Late on ollut kanssani täällä Billnäsissä ja pyöristynyt nyt ihan viimeaikoina vielä entisestään. Olen antanut Latelle niin paljon heinää kun se syö ja pyytänyt myös muita toimimaan näin. Välillä se kylläkin vähän sotkee heinää, mutta parempi niin kuin, että laihtuisi! Ja heinän sotkeminen johtuu mielestäni siitä, että Late välillä pyörii karsinassa, koska on sen verran energinen tyyppi.
Tällä hetkellä Late ei syö mitään lisärehuja, ainoastaan paljon heinää ja peacemakeria 4l päivässä. 

Late on myös todella korkea, pitkäjalkainen ja lyhytrunkoinen, joten senkin takia näyttää helposti hoikalta. Yleensä jos se laihtuu niin vatsa lähtee nosemaan "vinttikoiramaisesti", mikä on kovin ikävää. Laten karva on onneksi aina ollut hyväkuntoinen ja kiiltävä. 

Tässä kuva viimekaudelta (2014) jolloin Late on jo suht. hyvässä kunnossa ja lihastakin jo enemmän.
Late on hyvin energinen ja välillä vähän stressaavakin, niinkuin tästä tekstistä jo aiemmin selvisi. Yleensä kävelee paljon tarhassa ja jopa hölkkäilee ja juoksee välillä. Sekin varmasti kuluttaa, joten se täytyy ottaa huomioon ruokinnassa.

Lihasmassaa on ollut vaikea kasvattaa kunnolla, niin kauan kun ei ole ollut sitä toisenlaista massaa. Pikkuhiljaa lihasta on kuitenkin alkanut kehittymään. Olen tällähetkellä erittäin tyytyväinen Laten etuosaan, kaulan lihakset ovat todella hyvin kehittyneet. Takaosakin on toki paljon pyöristynyt lähtökohdasta, mutta sinne toivoisin vielä lisää lihasta. Late ei nyt myöskään saa yhtään laihtua, vaan mieluummin vieläkin hieman lihoa. Olen kuitenkin tosi iloinen, että Late on jo noin hyvän näköinen!

 Voitte kauhistella nyt tuota before kuvaa ja ihastella after kuvaa ;)
Ensimmäinen kuva on otettu kun Late on "pahimmillaan" ja toinen kuva kun Late on mielestäni paremmassa kunnossa kuin koskaan eli nyt 2015 keväällä.












Haluan vielä loppuun sanoa, että te joilla on vähän pulleat hevoset niin olkaa tyytyväisiä. ;) Kokemuksieni mukaan laihduttaminen on kuitenkin helpompaa kuin tämä jatkuva hevosen lihottaminen ja stressi ja pelko siitä, että hevonen taas laihtuu. Uskon ja toivon, että Laten suunta tästä on kuitenkin vain parempaan, kun nyt jo näin pitkälle ollaan massan kasvatuksessa päästy. :)

Niin ja jos jollain on samaa ongelmaa, että hevonen laihtuu, niin syöttäkää hyvälaatuista heinää niin paljon kuin hevonen vain syö. Toki on tärkeää myös tarkistaa oikea väkirehun määrä, mutta se heinä (korsirehu) on kuitenkin hevoselle se kaikkein tärkein ja sen syöminen myös poistaa stressiä jos sitä hevosella on. Jos laihtuminen silti jatkuu, niin kannattaa tutkituttaa paremmin mikä on vikana.

Ja ihan loppuun vielä, että en halua syyttää Laten hoikkuudesta ketään tallin omistajia tai ketään muutakaan. Late vaan ei ole sitä helposti lihovaa sorttia, vaan päin vastoin.

2 kommenttia:

  1. Fanilla on samaa vaivaa, ennemmin laihtuu kuin lihoo. Nyt kun saatiin vatsahaava diagnoosi ja lääkitya siihen, heinä on alkanut maittaa PALJON paremmin ja se on pyöristynyt silmissä! Toivottavasti kesän aikana se saa lisää massaa kun pääsee laitumelle myös :) Kiva blogi sulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, olenkin välillä käynyt sun blogissa ja luin sen kun olitte käyneet klinikalla. Onneksi selvisi mikä Fanilla oli ja varmasti alkaa nyt lihomaankin..:)

      Poista