tiistai 27. syyskuuta 2016

Aina ei kaikki mene suunnitelmien mukaan

Niinkuin ehkä joku tarkka on jo huomannut, niin jouduimme jättämään Laakson kisat väliin, joiden oli tarkoitus olla meidän kauden päätöskisat. Valitettavasti kuitenkin pieleen menneet aluemestaruudet taisivat päättää kauden.

Tosiaan koko syksyn Late on tuntunut hieman väsyneeltä. Aluemestaruudet menivät ihan mönkään, koska Late yhtäkkiä väsähti pahasti. Tuohan ei ole ollenkaan Laten tapaista. Ajattelin kuitenkin, että väsymys johtuu vain siitä, että olemme nyt treenanneet enemmän, ja kokoajan ajattelin, että kunhan ne Laakson kisat vielä käydään niin sitten Late saa lomailla ihan rauhassa. Juuri ennen Laakson kisoja, perjantaina tuli kuitenkin käänne. Olin juuri menossa ratsastamaan Latella ja se oli tosi haluton lähtemään karsinasta ja kirjaimellisesti sain vetää Laten kentälle. Heti huomasin, ettei kaikki ole kunnossa. Hyppäsin kuitenkin selkään, jotta voin arvioida tilannetta vielä paremmin.
Late oli tosi haluton etenemään, tosin pari mörköä näki kyllä. Mutta eteenpäin ei halunnut mennä, eikä reagoinut pohkeeseen. Yleensähän Late reagoi pohkeeseen herkästi. Jatkoin kuitenkin vielä kevyttäravia, kunnes Late alkoi liikkumaan tosi oudosti. Epäpuhtaasti. Vaihtelin suuntaa ja annoin ohjaa vähän pidemmäksi ja koitin saada sitä vain menemään eteenpäin. Ravi kuitenkin vain paheni. Mielestäni se ontui vasenta takajalkaa, mutta en ole varma johtuiko se selästä vai jalasta. Ontuma tuntui niin erikoiselta selkään.
Jokatapauksessa tämän n. 10 min. ratsastuksen jälkeen hyppäsin alas selästä. Huomasin, että Late oli ihan hengästynyt tämän lyhyen keventelyn jälkeen. Sen kyljet ja sieraimet liikkui tosi isosti. Ei normaalia. Vein Laten takaisin talliin ja keskustelin asiasta muutaman henkilön kanssa. Tulin siihen tulokseen, että Late saa nyt lomailla ihan rauhassa ja mittailen sen lämpöä. Ehkä sillä on joku lievä virus tai jotain? Tosin ontuma ja väsyneisyys ei välttämättä liity toisiinsa. Tai voihan ne liittyäkin. Sitä kun ei tiedä. No jokatapauksessa ensin loma, ja sitten katsotaan taas pitääkö viedä klinikalle tms. Kuumetta Latella ei ole ollut ollenkaan ja on syönyt kokoajan tosi hyvin. Oireina siis vain väsyneisyys ja se lievä epäpuhtaus, joka näkyi vas. takasessa. Aiemmin hieman kirkasta räkää.



Noh, Late sai lomailla reilun viikon. Loman aikana toki harjailin sitä muutaman kerran ja kerran kun harjasin huomasin, että kas uusi vaiva oli taas saapunut. Tällä kertaa sillä oli sään vierellä selässä rykelmä aika isoja patteja. Ei märkiviä tai mitään vaan aika isoja noin peukalonpään kokoisia patteja rykelmä. Ei ole voinut tulla satulasta, kun satula ei edes ole ollut selässä melkein viikkoon. Mietin jos se olisi tullut ötököistä, mutta outoa että sitä on vain yhdessä kohdassa. Seuraavana päivänä oli alemmas kylkeen tullut uusi rykelmä samanlaisia patteja ja takapuoleen yksi vähän erilainen märkivä rupi. Tallilla kävi eräs eläinlääkäri jolle näytin patteja ja hän sanoi, että ovat voineet saada alkunsa ötökänpistoista, jos iho on niistä mennyt rikki ja bakteeri päässyt sisälle. Ehdotti pesemään hexocililla. Tämä tapahtui siis eilen, joten tänään pesin Laten. Eilen myös huomasin, että vas. takajalka oli vähän normaalia enemmän turvoksissa. Tässä kyseisessä takajalassa oli kesällä parikin haavaa, jotka kyllä hoidin tuolloin hyvin. Nyt kuitenkin niiden päälle oli mudostunut rupea. Rasvasin iho- ja haavavoiteella, jospa ne pehmiäisi ja lähtisi irti.

Tänään myös ratsastin Latella, ja nyt liikkui ihan puhtaasti. Ei kuitenkaan edelleenkään ollut kovin energinen, vaikkei nyt kovin halutonkaan. Ei kuitenkaan mielestäni täysin normaali ja varsinkin kun hengästyi taas normaalia enemmän jo pelkästä alku keventelystä. Tosin Latelle on kasvanut jo tosi paksu turkki, joten silläkin on varmaan asiaan vaikutusta. Vasen takajalka oli tänään parempi, ei normaalia enempää turvotusta. Kylmäsin sen kuitenkin samalla kun annoin hexocilin vaikuttaa.



Aika hankalaa joskus näiden eläimien kanssa, kun ei oikein tiedä mistä kiikastaa. Nyt ajattelin jatkaa niin, että liikuttelen Latea kevyesti, en edes joka päivä ja mittailen lämpöä ja seurailen yleistilaa. Koitan ehtiä klippaamaan sen sunnuntaina ja sitten jos edelleen hengästyy helposti ja on väsähtänyt ratsastaessa niin olen yhteydessä eläinlääkäriin. Luultavasti veisin sen klinikalle, jotta voitaisiin tutkia kunnolla. Ehkä verikokeet olisi hyvä ottaa ja tutkia ettei vatsassa ole hiekkaa? No katsotaan nyt tosiaan viikko vielä eteenpäin ja sitten ryhdytään toimiin jos tilanne ei ole normalisoitunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti