sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Valmennus

Eilen tosiaan pitkästä aikaa pääsimme Laten kanssa kouluvalmennukseen. Viime kerrasta onkin jo jonkin aikaa. Tällä kertaa tallillamme kävi valmentaja ihan vain meitä opettajia ja valmentajia varten, eli Jessica meni kahdella hevosella ja lisäksi minä ja Riikka omillamme. Eli yhdessä ryhmässä oli vain kaksi ratsastajaa, mikä oli tosi kiva, koska silloin saa kyllä enemmän tunnista irti. Valmentaja oli siis nimeltään Tiina Rikkonen. Minulla ei ole aikaisempaa kokemusta hänen valmennuksistaan, mutta valmennus oli oikein hyvä ja olemme selkeästi samoilla linjoilla. Hän painotti paljon sitä kuuluisaa perusratsastusta ja halusi ratsastusta mahdollisimman kevyin avuin, paljon istunnalla, kevyellä ohjastuntumalla. Tähän itsekin tähtään, ja opettaessa koitan painottaa samoja asioita.
   
Tunnin kulku meni niin, että ensin hän kyseli meistä ja sitten aloitettiin ihan kääntämällä käynnissä radan poikki ja pysäyttämällä keskellä. Tarkoituksena saada hevonen pysähtymään mahdollisimman kevyin avuin - tasan - ja takaisin liikkeelle aktiivisesti.
 Sen jälkeen jatkoimme ravissa kokouraa, tehden tarkat kulmat ja tarkoituksena löytää hyvä sujuva ravi. Sitten lisäsimme pääty-ympyrät tehtävään, edelleen keskittyen myös tarkasti kulmiin.
  Sitten menimme molemmat omille pääty-ympyröille joilla pienensimme ja suurensimme ympyrää ensin ravissa ja sitten laukassa, muutamien ravi-laukka siirtymisien kera.
  Lopuksi vielä teimme avoja toisen pitkänsivun sisäpuolella ensin laukassa ja sitten lisättiin keskelle siirtyminen raviin, eli alku avo laukassa, sitten avo jatkui ravissa ja vielä loppu avo jatkui laukassa. Ei mikään ihan helppo tehtävä, mutta tosi hyvä harjoitus ja onnistui meiltäkin loppupelissä ihan hyvin vaikka alussa olikin hieman hakemista, kun en ole nyt harjoitellut lähiaikoina ihan tuon tyyppistä harjoitusta. Kiva tunnin rakenne ja kaikki hyviä harjoituksia!

Late oli taas hieman mörköpäällä, varsinkin kun paikalle tuli - ja meni yleisöä. Koin siis suurimmaksi ongelmaksi taas sen, että kun Late jännittyy ja kyttää niin sitten itsekin vähän jännityn ja varsinkin selkeissä "mörkökohdissa" jään sisäohjaan kiinni ja jään hieman puristamaan, ns. varmistelemaan jos se lähtee. Mutta toisaalta tuosta tulee aina kierre, koska sitten Late varmasti ajattelee, että sen pitää jännittää jotain jos minäkin jännitän. Mielestäni tuo on aika kaksipiippuinen juttu, koska Late tosiaan oikeasti osaa olla niin nopea liikkeissään, niin en vaan haluaisi välttämättä löytää itseäni tantereesta, joten en vain uskalla ottaa liian rennosti jo se on tuolla päällä. Se tuli toissapäivänä taas todistettua, että Late on nopea, kun teki arvaamattomasti 180 astetta käännöksen ja olin kyllä todella lähellä tippua! Onnekseni pysyin kuitenkin sillä kertaa kyydissä....

   No palatakseni valmennukseen niin tosiaan valmentaja välillä huomautteli juuri siitä, että voisin olla rennompi ja sitten varsinkin avoissa oikealle oikea käsi tuli vahvaksi ja meni jopa väärälle puolelle. Osakseen se johtui juuri siitä, että avo alkoi siitä katsomokulmasta niin jäin varmistelemaan ettei Late ampaise mihkään... 
Lisäksi hän mainitsi muutamaan kertaan muissakin harjoituksissa nyrkkien oikeasta paikasta, ja että kädet vakaammin ja pehmeästi. Täytyy myöntää, etten ole ehkä tajunnutkaan, että nykyään kädet seikkailee vähän liikaa, tuon olen kyllä huomannut, että välillä saisin olla rennompi käsieni kanssa... Laukassa hän sanoi sitä samaa, kun kaikki muutkin valmentajat, että pääsisin istumaan vielä syvemmälle satulaan, polvet,reidet rentoina.
  Ylipäänsä valmennuksesta jäi mieleen, että hän toivoi Laten käyttävän vielä paremmin takajalkojaan ja selkäänsä, ja ajoittain kantaisi paremmin edestä, ettei käperry liian lyhyeksi ja jää vähän paikalleen ja nostelemaan vain etujalkojaan. Tuo on ihan totta ja aina ollut se ongelmamme, nykyään tosin ei ehkä enää ihan niin suuri ongelma. "Enemmän ravia" ja "Enemmän laukkaa" jäivät lausahduksina mieleen. Tässä myös huomasi taas sen, että kun on mennyt paljon itsekseen niin sitä jää helposti ratsastelemaan siinä omalla mukavuusalueellaan, eikä vaadi ihan niin paljon sitä liikettä. 
Tuli muuten aika pian hiki (molemmille) nyt kun oli silmäpari vahtimassa, joka vaati enemmän ;)

Kokonaisuudessa siis kiva ja hyvä valmennus ja jatkoakin on luvassa! Nyt tärkeimmät asiat joihin aion keskittyä on ne kädet ja sitten ihan oikeasti alan ratsastamaan sitä liikettä enemmän esille ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti