keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Vastaukset kysymyksiin

Eipä tullut kovin paljoa kysymyksiä, tai ainakaan monelta ihmiseltä, mutta kiitos Emmille näistä!
Oli kiva vastailla.

Millainen teidän "viikkotreenikalenteri" on?
Meillä ei varsinaisesti ole tiettyä viikkotreenikalenteria, niin että olisi joku tietty juttu aina tietylle päivälle, mutta noin ylipäätään Latella on yleensä yksi kokonaan vapaapäivä viikossa ja pari kevyempää päivää, jotka voivat olla esimerkiksi maasto, puomi/pikkueste, tai juoksutuskertoja tai sitten muuten vaan kevyempi ratsastus. Muina päivinä treenaamme ihan kunnolla koulua eli sen 4 kertaa viikossa. Siitä olen tosi tarkka, että ennen ja jälkeen rankemman treenin ei saa olla kokonaan vapaapäivää. Varsinkin Laten lihakset kipeytyisi siitä ja varmasti monen muunkin hevosen.
   Jos on kisoja, niin sillä viikolla sijoitan vapaapäivän niin, että ehdin ratsastamaan kahtena tai kolmena kisoja edeltävänä päivänä. Juuri ennen kisaa oleva päivä on sellainen vähän kevyempi, mutta kuitenkin niin että saan hevosen hyvin läpi ja teen vähän kisaohjelmassa olevia juttuja. Kisojen jälkeen on kevyt päivä, jos mahdollista niin maasto tai juoksutus, tai sitten vaan eteen-alas ratsastus.
  Joskus vapaapäivänä saatan tehdä maastakäsittelyharjoituksia tai vähän vaan kävelytellä Latea maastakäsin.

Millainen ruokinta Latella on?
Hyvin yksinkertainen. Niin paljon heinää kuin vaan syö, ja Peacemaker-täysrehua kolme kertaa päivässä niin että saa litroissa 1-1-1½. Lisäksi se saa pellavarouhetta kerran päivässä (2-3dl joka turvotetaan) ja välillä kivennäis-/kalkki-/suolalisää. Talvisin jos meinaa alkaa laihtua niin saa myös greenlinea, mutta nyt kun on osittain laitumella niin ei saa sitä.


Millaisia ominaisuuksia arvostat kouluhevosessa?
-Yhteistyöhalu
-Hyvä tahti
-Notkeus, elastisuus
-Keveys, pehmeys
-Nopeus reagoida apuihin, mutta silti "rennosti", ei jännittymällä

Millaisia vinkkejä antaisit takajaloistaan hitaan hevosen ratsastamiseen?
Harjoituksina lyhyet tehokkaat siirtymiset ovat hyviä (niin askellajien sisällä, kuin eri askellajeihinkin), laukannostot käynnistä, pohkeenväistöt. Peruutus voi olla myös hyvä harjoitus, mikäli ratsastaja osaa oikeasti peruuttaa, eikä hevonen jännity siinä liikaa.
Lisäksi maapuomi- ja kavalettiharjoitukset ovat näppäriä.
  Tärkeää takajalkojen aktivoinnissa on se, että pohjeapu annetaan selkeästi ja suht. terävästi, ei jäädä puristamaan tai "hinkkaamaan" pohkeella.
   Joskus pieni "kiusoittelu" raipalla takajaloille voi auttaa, jos hevonen ei reagoi tarpeeksi pohkeeseen. Raippaa kannattaa nimenomaan käyttää tahdissa kevyesti kosketellen, ei niin että käyttää raipan kerran kunnolla. Silloin hevonen häviää rytmistä ja koko idea takajalkojen aktivoinnista häviää ja hevonen saattaa hermostua turhaan.

Kuka on elämäsi hevonen?
Voi ei, tämä on vähän vaikea kysymys. Elämäni varrella on ollut niin monta tärkeää hevosta jotka ovat vaikuttaneet minuun ja opettaneet niin paljon. Ehkä kuitenkin on kaksi hevosta jotka ovat eronneet muista siinä, että heidän kanssaan minulla on ollut erityiseti "sielun sympatiaa" ja kemiaa. Näiden kahden hevosen kanssa on tullut tietynlainen side. Sellainen side, että tunnet hevosen jo oikeastaan läpikotaisin ja se tuntee sinut. Myös ratsastuksellisesti näiden hevosten kanssa on tullut eniten niitä "flow"-fiiliksiä, ja yhteen hiileen puhaltamisen tunnetta. Myös muissa kuin ratsastustilanteissa näiden hevosten kanssa on tullut sellainen olo, että kuulumme yhteen. Lisäksi nämä hevoset ovat kilparadoilla antaneet kanssani kaikkensa ja kirsikkana kakun päällä tuoneet minulle parhaat kilpailutulokset. Toinen on Betsy, vanha estehevoseni ja toinen on Late.
   Aloin tässä miettimään, että mistä se johtuu, että juuri näiden hevosten kanssa on tullut se tietynlainen side. Syy on varmasti siinä, että kumpikaan näistä hevosista ei ole ollut aivan helppoja, ja sitten kun olen oppinut tuntemaan hevosen niin hyvin ja sen tavat ja temput, niin se side on ihan erilainen kuin jonkun peruskiltin, tasaisen "peruspollen" kanssa. Lisäksi tosiaan se, että nämä hevoset haluavat pohjimmiltaan miellyttää ihmistä todella paljon, mutta ensin pitää saada se luottamus ihmiseen.
   Erityisesti Betsyn kanssa minulle tulee edelleen sellainen tunne "kuin olisin kotona", kun istun sen selkään.

Jos saisit valita minkälaisen hevosen tahansa, millainen se olisi?
Muuten sellainen kuin Late, mutta ne huonot puolet poistettuna. :D Eli tasaisempi luonteinen, eli ei olisi mörköpäiviä jolloin jännittyy ja säpsyilee, kääntyilee,stressaa..  Hieman aktiivisemmat takajalat mitä Latella, ja olisi aina yhtä pehmeä ja notkea kuin Late parhaimpina päivinä on. Ei laihtuisi aina välillä, vaan pysyisi aina tasaisessa hyvässä kunnossa. Ei stressaisi koskaan.. Unelmieni hevonen pystyisi tekemään myös kaikki GP liikkeet suht helposti.
Tässä tuli nyt samalla Laten huonot puolet listattua. :D Latehan olisi aivan täydellinen, ilman noita puutteita. Oikeasti ihan täydellistä hevosta varmaan ei ole olemassakaan..

Lempi kouluratsastusrata?
Jaa, onneksi on aika monta kivaa kouluohjelmaa. Helppo C radoista tykkään eniten helppo C:2 ohjelmasta. Se on niin kivan sujuva. Helppo B:0 on kiva. Helppo A ratoja on aika monta kivaa.. Ehkä suosikki on kenttäkilpailuohjelma Nro:6. Vaativa B:0 ja Vaativa B FEI junioreiden esiohjelma ovat kivoja ja sujuvia. Käytännössä siis tykkään sellaisista sujuvista radoista, missä ei kokoajan tule jotain töksähdyksiä, kuten miljoonaa käynnin kautta vaihtoa ja kokoajan vuorotellen koottua ja lisättyä askellajia.


Lempi kilpailupaikka?
Nykyään on paljon kivoja ja hyviä kisapaikkoja, joten on hieman vaikea valita parasta. Meri-Teijon kisapaikka on ainakin jäänyt erityisesti mieleen. Sinne on aina kiva mennä. Sielä on tilaa, selkeää, hyvät pohjat, ei "ylimääräisiä pelottavia juttuja" jne. Laaksolla on myös tietysti tosi selkeää ja hyvät puitteet.

Lempi ratsastusvarustemerkki?
Ehdottomasti Pikeur. Olen jo pitkään pukenut pikeuria, tykkään että heillä on hyvät ja kestävät materiaalit ja hintalaatusuhde kohdillaan. Ratsastushousut ovat kestäneet käytössäni monta vuotta, vaikka ratsastan paljon. Juuri haikein mielin heitin yhden vanhat ratsarit pois, ja laskin että ne olivat palvelleet minua jo ainakin 8 vuotta. Nyttemmin olen myös tykästynyt Euro-star:iin. Ostin keväällä takin joka istui minulle kuin nenä päähän ja on ollut käytössä hyvä. Ratsastushousuja en ole vielä kokeillut, enkä paljon muutakaan, mutta kuvissa ja hypistellessä vaikuttaa kivoilta! Ostan harvoin uusia ratsastusvarusteita, joten sen takia ostan mielellään hyvän merkkiset, ja laadukkaat jotka sitten kestää pitkään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti