tiistai 25. syyskuuta 2018

Hansun ja Laten kisauran loppu

Varsinainen yhteinen taival Laten kanssa alkoi  syksyllä vuonna 2012 ja
heti seuraavana vuonna 2013 alkoi yhteinen kilpauramme, joka päättyy nyt vuoteen 2018.
Tarkoittaa siis kuutta yhteistä vuotta ja yhtä montaa kisakautta.
Kuten olen tainnut kertoa, tunsin Laten kuitenkin jo sitä ennen, koska valmensin sitä ja entistä omistajaansa.

Kun Late tuli minulle, oli tavoitteena toki kilpailut ja tiesin Latella olevan potentiaalia pitkälle. Sen selkävaivan vuoksi en kuitekaan  odottanut, että pääsisimme niin pitkälle, mihin loppupelissä pääsimme.

Olen niin kiitollinen, että löysin tämän helmen elämääni ja kiitollinen Nurmisen perheelle, että he antoivat aikoinaan minulle ja Latelle mahdollisuuden ja tukivat ja auttoivat myös.

Tässä hieman faktoja kisaurastamme Laten kanssa

* Yhteensä 63 starttia 2-4 tasolla
* 55 yli 60% tulosta
* 27 sijoitusta/voittoa, joista 8 vaativalta tasolta. 
* 3 helppo B starttia, 35 helppo A starttia, 20 vaativa B starttia, 3 vaativa A starttia, 1 PSG startti
* Parhaita tuloksia Helppo A: 66,4%, Vaativa B: 66%, Vaativa A: 63,9%, PSG: 60,5%

Kun aloin kilpailemaan Laten kanssa, oli se aluksi melko hermostunut ja rauhaton kisapaikoilla. Välillä myös kyttäiltiin milloin mitäkin. Muutaman kisan jälkeen Late kuitekin hieman tasoittui, mutta mukavasti syttyi silti radalle. Tämän hevosen kanssa sain mahtavimmat "kisatunteet" kouluradoilla tähän asti elämässäni, koska se todella antoi kaikkensa radalla ja teimme ratoja yhdessä. Loppuajasta luottamuskin alkoi olla täydet 100%.
   Kahden viimeisen kisakauden aikana Late kuitenkin alkoi hieman "latistua" radalla. Se ei joka kerta syttynytkään enää samalla tavalla kuin ennen. Se oli yksi syy siihen, että haluan lopettaa uramme tähän. Haluan, että ne mahtavat "yhteen hiileen puhaltamisen tunteet" jäävät mahdollisimman tuoreina mieleeni.
Toki uralle mahtuu myös hieman erilaisia muistoja. Yksi hauskimmista (ja ehkä myös vaarallisimmista) on se kun Late pelkäsi palkintojenjaossa niin paljon kukkakimpun sellofaania ja ruusuketta, että lähdimme palkintojenjaosta salamaakin nopeammin, hypättiin kouluaidan yli, poistuttiin kentältä ja pysähdyimme vasta kun olin saanut heitettyä täydessä vaihdissa kaikki härpäkkeet pois. :D
Tämän jälkeen en ole voinut ottaa kukkasia, enkä myöskään ruusukkeita, ainakaan suitsiin...
   Viimeinen kisamme oli oiva päätös kaikin puolin, sillä  sen lisäksi, että starttasimme Pyhää Yrjöä lähdin ensimmäistä kertaa kisoihin Laten kanssa yksin, ilman avustajaa. Näiden kuuden vuoden aikana on tapahtunut niin paljon, ja ehkä ikä myös tehnyt tehtävänsä Laten kanssa, sillä kaikki onnistui tehdä niin helposti yksin sen kanssa. Ei olisi onnistunut vielä muutama vuosi sitten.. Nyt sain siis lastattua yksin, otettua traikusta ulos yksin, laitettua kuntoon yksin, jopa laitettua kuljetussuojat yksin, vaikka ohjista loppui pituus, niin laitoin sitten vaan ohjat kaulalle ja siinä se Late seisoi nätisti vapaana kun laitoin takasuojat.
 
Niin suuri muutos on tapahtunut näiden vuosien aikana. Olemme molemmat oppineet paljon uusia asioita ja opettaneet toinen toisiamme. Yksi parhaimmista asioista on kuitenkin se, että luottamuksemme on kasvanut lähes olemattomasta sataprosenttiseksi ja se tunne on sanoinkuvailematon.

En osaa kertoa kuinka kiitollinen olen näistä vuosista Laten kanssa. Ne on antanut minulle enemmän kuin uskalsin toivoa.

En kuitenkaan luovu Latesta kokonaan, vaan Late siirtyy nyt ylläpitoon ystävälleni ja hänen perhelleen. Uskon, että Latella on heille vielä paljon annettavaa, ja se pysyisi paremmassa kunnossa hieman kevyemmällä käytöllä.
Late on kuitenkin Billnäsissä ja näen siis sitä joka päivä ja autan ylläpitäjiä ja jatkan heidän valmentamistaan myös.

Haluan vielä kertoa, että Latea ei koskaan enää myydä. Olen luvannut sen myös Laten entselle omistajalle, enkä itsekään sitä ikinä haluaisi myydä. Nyt toivon Latelle vielä hyviä vuosia, mutta sitten kun alkaa ikä tai sairaidet painaa, niin pääsee hän suoraan vihreämmille laitumille. Uskon, että se pysyy kuitenkin vielä pitkään hyvässä kunnossa ja pääsee vähän kilpailemaankin, vaikkakin matalammalla tasolla. :)


Tässä vielä hieman kuvia kisataipaleeltamme, ei tosin missään järjestyksessä, nappasin vain parhaimmistoa ja tärkeimpiä kuvia. Kuvia löytyisi vaikka kuinka paljon, ehkä vielä jossain vaiheessa teen kunnon kuvapostauksen Latesta ja sen kehitysvaiheista.
©Jenni Santanen

Palkintojenjaot ei ollut Laten lempihommaa, varsinkaan alkuaikoina. © Mirella Ruotsalainen

Ensimmäinen vaativa A ratamme Järvenpäässä. © Taru ArolaEnsimmäinen vaativa B voitto. 2-tasolla Rengossa 2015.


Tämä oli se kuuluisa palkintojenjako, josta paikalla olleet varmasti meidät muistaa ;) Laten ilmeestä sen jo näkee, että kohta lähtee....

<3


2 kommenttia:

  1. Teillä on ollut Hansu Laten kanssa hieno taival läpi vuosien - monissa kisoissa on nähty - ja yhteisen taipaleen päätös kruunasi sen <3 Vähän vanhempana "groomina" nostan hattua Sinun päätökselle siirtää sun palvelija arvokkaasti eläkkeelle silloin kun päätös on Sinun käsissä. Latelle hienoja eläpäiviä, se ehtii vielä jonkun opettaa ratsastamaan, oikeesti ;) Sitten hansu kohti uusia haasteita, kyllä niitä sieltä vastaan tulee !

    VastaaPoista
  2. Kiitos mukavasta kommentista. Toivottavasti uusien hevosten kanssa nähdään vielä kisakarkeloissa ;)

    VastaaPoista